Το 1946 η φαρμακευτική βιομηχανία των ΗΠΑ δημιούργησε μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα λεγόμενα αντιισταμινικα, τα οποία κυκλοφορούν ευρέως μέχρι σήμερα σε πιο εξελιγμένη μορφή. Τα φάρμακα αυτά είχαν αντί- αλλεργική, αντί- ασματική δράση, αλλά ταυτόχρονα είχαν δράση και κατά του κρυολογήματος. Τα αντιισταμινικα χρησιμοποίησαν και στο στρατό,, όπου τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά και άνοιξαν το δρόμο σε σειρά νέων μελετών για τη δυνατότητα του ανθρώπινου νου και της ψυχής να επιβληθεί στη σωματική ασθένεια.
Ο στρατιωτικός ιατρός Χογκλαντ προκειμένου να επαληθεύσει τη δράση των νέων φαρμάκων χώρισε τους ασθενείς σε τρεις κατηγορίες: Στην πρώτη, οι στρατιώτες δεν έλαβαν κανένα φάρμακο για το κρυολόγημα. Αυτοί συνέχισαν να νοσούν. Στη δεύτερη , οι στρατιώτες έλαβαν κανονικα το νέο φάρμακο, ενώ στην τρίτη ήταν όσοι είχαν κρυολογήσει και πήραν αντί για το κανονικό φάρμακο, άλλο…. πλαστό. Δηλαδή ένα σκεύασμα παρόμοιο εξωτερικά με το κανονικό φάρμακο, που περιείχε απλώς λακτόζη, μια ουσία χωρίς καμία φαρμακευτική δράση.
Η πρώτη ομάδα ασθενών, που είχε λάβει το φάρμακο, συνέχισε να υποφέρει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Το 35% της δεύτερης ομάδας κατά του κρυολογήματος είχε ήδη αναρρώσει. Τα ο εκπληκτικό όμως ήταν ότι αντίστοιχο ήταν και το ποσοστό ίασης στην ομάδα των ασθενών που είχαν λάβει το ….. ψευτοφάρμακο!
Ο Δρ. Χεντρι Μπιτσερ από το Πανεπιστήμιο του Χαρβαντι στη διάρκεια μελέτης για το μετεγχειρητικό πόνο έδωσε στους μίσους ασθενείς του μορφίνη και στους άλλους μίσους ψευτοφάρμακο, δηλαδή placebo. Οι ασθενείς πιστεύοντας ότι έπαιρναν μορφίνη, ξεπερνούσαν τον πόνο.
Απαγορευμένες τεχνολογίες, Τεχνητές ασθένειες και εικονικά φάρμακα. Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ, Στελινα Μαργαριτιδου, σελ. 103
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου