Πολύ θόρυβο προκαλεί η ιδέα να αναβιώνουν πρόσωπα που έχουν πεθάνει μέσω κλώνων τους. Βεβαία η ομοιότητα τους με τα πρωτότυπα θα είναι μόνο βιολογική. Δεν πρόκειται για <<ανάσταση>>, αλλά για πολλούς θα ήταν μια παρηγοριά. Άλλοι θεωρούν τέτοιες σκέψεις απαράδεκτες. Δεν αποκλείεται όμως να θελήσει κάποιος να το προσπαθήσει μέσα στον πόνο του πένθους.
Όχι πως κάτι τέτοιο είναι εύκολη υπόθεση. Η τεχνολογία της κλωνοποίησης μπορεί να δουλέψει μόνο με καλοδιατηρημένα κύτταρα. Στο μέλλον βεβαία ίσως γίνει δυνατή η κλωνοποίηση κύτταρων από οστά η μαλλιά. Για μια ακόμη φορά όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κλώνος ενός προσώπου που έχει πεθάνει σε καμία περίπτωση δεν θα είναι <<ο νεκρός >> η << η νεκρή>>. Θα υπάρχει μεγάλη εξωτερική ομοιότητα και ίσως κάποια κοινά στοιχεία στο χαρακτήρα. Δεν θα κληρονομήσουν όμως την προσωπικότητα του νεκρού, ούτε τη μνήμη του. Και σίγουρα δεν θα είναι ζόμπι. Θα είναι απλός δίδυμος αδελφός η αδελφή του θανόντος.
Τι γίνεται αν κάποιος φτιάξει έναν κλώνο του για να τον κρατήσει στο υπόγειο για <<ανταλλακτικά>>. Τέτοια σενάρια βέβαια είναι ακραία. Ο κλώνος ενός ανθρώπου θα είναι στην πραγματικότητα ο δίδυμος αδελφός η αδελφή του. Πραγματικός άνθρωπος και όχι ένα άβουλο ζόμπι. Θα κάνατε κάτι τέτοιο στο δίδυμο αδελφό η αδελφή σας;
Εκεί που η κλωνοποίηση γίνετε πραγματικός εφιάλτης είναι όταν αρχίσει κάνεις να σκέπτεται πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές της. Για παραγωγή υπέρ- στρατιωτών για παράδειγμα. Αυτοί οι φόβοι είναι υπερβολικοί για την ώρα . Οι κλώνοι δεν αναπτύσσονται γρηγορότερα από τα φυσιολογικά μωρά. Για τη δημιουργία χιλιάδων κλώνων στρατιωτών, θα χρειάζονταν χιλιάδες μαμάδες για να τους γεννήσουν, χιλιάδες οικογένειες για να τους μεγαλώσουν, να πάνε σχολείο να εκπαιδευτούν.
Δεν αξίζει τον κόπο.
Από την άλλη υπάρχουν δυσοίωνες, αλλά ακόμα μακρινές προοπτικές για << τεχνητές>> μήτρες, που θα καταργούν τις μαμάδες. Πειράματα για τεχνητές μήτρες γίνονται ήδη από Ιάπωνες και δεν είναι απίθανο να γίνουν πραγματικότητα σε κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά όχι σύντομα. Υπάρχει και η προοπτική για διαδικασίες επιτάχυνσης της ανάπτυξης, ώστε να μπορεί ένας άνθρωπος, κλώνος η όχι δεν έχει σημασία το ίδιο είναι, να φτάσει στην ανάπτυξη ενός ενήλικα σε σύντομο διάστημα, αντί για τα 18-20 χρόνια που θα είναι το φυσιολογικό. Αν τέτοιο πράγμα καταστεί δυνατό, θα πρέπει να αρχίσουμε να φοβόμαστε. Για την ώρα πάντως μια τέτοια δυνατότητα ανήκει εξολοκλήρου στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Απαγορευμενες τεχνολογιες, Ο <<ΠΥΡΕΤΟΣ>> ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, εκδοσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ, Χρηστος Ζ. Κωνστας, σελ 144-145.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου