ΤΕΣΛΑ ΝΙΚΟΛΑ |
Αυτός είναι ένας φάκελος που θα μας βοηθήσει να διευθετήσουμε την παρεξήγηση και παραπληροφόρηση, η οποία έχει λάβει χωρά με το πέρασμα των χρόνων, σχετικά με το ποσό υποθετικά <<μεγάλος>> ήταν ο Εντισον και πως ο Νικόλα Τεσλα καταχωνιάστηκε κάτω από το χαλί της καπιταλιστικής ισχύος.
Ο Εντισον ήταν ένας κλέφτης, που απασχολούσε ανθρώπους κάθε είδους για το μυαλό τους, έκλεβε τις εφευρέσεις και τις ιδέες τους, σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν είναι σαφές σήμερα τι ακριβώς εφεύρε ο Εντισον και τι κλάπηκε από άλλους.
Το ινστιτούτο Ηλεκτρολογίας του Εντισον δημιουργήθηκε για να διαιωνίσει την αντίληψη ότι ο Εντισον ήταν ο εφευρέτης σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα αρχεία και για να διασφαλίσει ότι τα σχολικά διδακτικά βιβλία κτλ., ανάφεραν μόνο ΑΥΤΟΝ συνδέοντας τον με αυτές τις εφευρέσεις. Κάτι που μοιάζει πολύ με αυτό που κάνουν τα εργαστήρια Μπελ σήμερα.
Ο Νικόλα Τεσλα θεωρούνταν, σε μεγάλο βαθμό, πάντα ευφυΐα και, έχοντας κάνει πολλές βελτιώσεις στα ηλεκτρικά τρόλεϊ και τρένα στη χώρα του, ήρθε στην Αμερική, αναζήτησε εργασία και τελικά κατέληξε να δουλεύει για τον Εντισον.
ΘΩΜΑΣ ΕΝΤΙΣΟΝ |
Ο Εντισον είχε συνάψει συμβόλαιο με το δήμο της Νέας Υόρκης για να κατασκευάσει εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Συνεχούς ρεύματος (Σ.Ρ.) περίπου σε κάθε τετραγωνικό μίλι, ώστε να ηλεκτροδοτήσει τους λαμπτήρες τους οποιους υποτίθεται ότι θα εφεύρε. Τα φώτα των δρόμων, το φωτισμό των ξενοδοχείων κτλ. Έχοντας σκάψει ορύγματα σε όλη την πόλη για να στρώσει τα καλώδια από χαλκό, διαμέτρου μεγάλης όσο το μπράτσο ενός άντρα, είπε στον Τεσλα ότι εάν αυτός μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα επανασχεδιάζοντας συγκεκριμένες πτυχές της εγκατάστασης, θα του έδινε ένα ποσοστό των χρημάτων τα οποία θα εξοικονομούνταν. Μια προφορική συμφωνία. Μετά από περίπου ένα χρόνο, ο Τεσλα πήγε στο γραφείο του Εντισον και του έδειξε την εξοικονόμηση που είχε πραγματοποιηθεί ( $100,000 περίπου, ποσό το οποίο εκείνες τις ημέρες αντιπροσώπευε μια μεγάλη αλλαγή) ως άμεσο αποτέλεσμα της μηχανολογικής γνώσης του Τεσλα και ο Εντισον προσποιήθηκε άγνοια για οποιαδήποτε συμφωνία. Ο Τεσλα παραιτήθηκε . Από αυτό το σημείο και έπειτα, οι δυο άντρες ήταν εχθροί.
Ο Τεσλα εφεύρε το Εναλλασσόμενο Ρεύμα (Ε.Ρ.), Το οποίο χρησιμοποιούμε όλοι μας σήμερα, σε ένα κόσμο όπου ο Εντισον και οι άλλοι είχαν ήδη επενδύσει τεράστια ποσά στο συνεχές ρεύμα.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ |
Ο Τεσλα υιοθέτησε ως ιδέα το εναλλασσόμενο ρεύμα και γνώρισε κάποια επιτυχία στην κατασκευή σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας εναλλασσόμενου ρεύματος και στην παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος σε διάφορες μονάδες. Μια από αυτές ήταν και η φυλακή Σινγκ Σινγκ, στο Άνω μέρος της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Τεσλα παρείχε εναλλασσόμενο ρεύμα για την << ηλεκτρική καρέκλα>>, η οποία χρησιμοποιούνταν εκεί. Ο Εντισον δημοσίευσε μακροσκελή αθρα σε εφημερίδες της Νέας Υόρκης ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα ήταν επικίνδυνο και σκότωνε και γενικά, προσέδωσε κακό όνομα στον Τεσλα.
ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ |
Για να αντικρούσει αυτό το <<πισώπλατα μαχαίρωμα>>. Ο Τεσλα ξεκίνησε τη δική του εκστρατεία μάρκετινγκ, εμφανιζόμενος στην Παγκόσμια Έκθεση του 1893 στο Σικάγο, διοχετεύοντας υψηλής συχνότητας <<επικίνδυνο ρεύμα>> μέσα από το σώμα του για να ηλεκτροδοτήσει ηλεκτρικούς λαμπτήρες, ενώπιο του κοινού. Εκτοξεύοντας τεραστίους επιμήκεις σπινθήρες από το <<πηνίο Τεσλα>> και αγγίζοντας τους, κτλ <<απέδειξε>> ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα ήταν ασφαλές για δημόσια κατανάλωση.
Τα πλεονεκτήματα του εναλλασσόμενου ρεύματος ήταν ότι μπορούσες να το στείλεις σε μεγάλη απόσταση μέσω καλωδίων λογικού μεγέθους με μικρή απώλεια και εάν έφερνες τα καλώδια σε επαφή και τα << βραχυκύκλωνες>>, το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστούν πολλοί σπινθήρες και, μόνο το σημείο όπου έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους , έλιωνε, μερί τα δυο καλώδια να μην αγγίζουν πια το ένα το άλλο.
ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ |
Το συνεχές ρεύμα, από την άλλη πλευρά, χρειάζονταν τεράστια καλώδια που δεν ήταν δυνατό να απλωθούν σε απόσταση και, καθώς χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικό ρεύμα, τα καλώδιο θερμαίνονταν. Όταν, τα καλώδια βραχυκύκλωναν, έλιωναν σε όλο το μήκος της διαδρομής μέχρι το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας., οι δρόμοι έπρεπε να σκαφτούν ξανά και να τοποθετηθούν νέα καλώδια. Εάν συνέβαινα ένα βραχυκύκλωμα σε ένα και μόνο λαμπτήρα, συνήθως ξεκινούσε μια φωτιά και κατέκαιγε το ξενοδοχείο η κατέστρεφε οσηδήποτε έρχονταν σε επαφή με αυτό! Αυτό ήταν αρκετά κερδοφόρο για αυτούς που ήταν στις επιχειρήσεις που εμπλέκονταν με το συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα και αρκετά καλό γι’ αυτούς στο σκάψιμο ορυγμάτων, στις κατασκευές, κτλ.
ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΗΝΙΟ ΤΕΣΛΑ |
Ο Τεσλα εφεύρε το διφασικό και τριφασικό εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα. Επινόησε κινητήρες που περιστρέφονταν σε κύκλο, έτσι ώστε τα τμήματα του εξοπλισμού που βρίσκονταν κοντά του να απέχουν μεταξύ τους 180 μοίρες και στα οποία περέχονταν ενέργεια με συνεχή αλλαγή φόρας του ρεύματος, θα ανέπτυσσαν λιγότερη θερμότητα και θα χρησιμοποιούσαν λιγότερο ηλεκτρισμό.
Είχε δίκιο.
ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ |
Ήρθε το 1929, οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν και, τραπεζίτες, δικηγόροι και όποιος είχε χάσει τη δουλεία του και δεν είχε πηδήξει από το παράθυρο, έψαχνε για δουλεία, πολλοί ως απλοί εργάτες αν ήταν τυχεροί, για ένα δολάριο την ημέρα. Ο Τεσλα βρέθηκε να σκάβει ορύγματα παρέα με απένταρους, αλλά με επιρροή, πρώην παράγοντες της Ουωλτ Στριτ. Κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου του γεύματος, έλεγε στους συναδέλφους του για το εναλλασσόμενο ρεύμα φάσεων και πως αυτό ήταν αποδοτικό, κτλ. Γύρω στα 1932, εργαζόταν σε ένα μικρό εργαστήριο ανακατασκευής γεννητριών στη Νέα Υόρκη και ένας από τους τραπεζίτες με τους οποίους έσκαβε ορύγματα, τον βρήκε και τον πήγε στον κ. Ουεστινγκχαουζ, στον οποίο είπε τις ιστορίες του. Ο Ουεστιωγκχαουζ αγόρασε αμέσως 19 ευρεσιτεχνίες και έδωσε στον Τεσλα ένα δολάρια ανά ίππο για κάθε ηλεκτρικό κινητήρα που παράγονταν από τον Ουεστινγκχαουζ χρησιμοποιώντας το τριφασικό σύστημα του Τεσλα.
Ο Τεσλα είχε τώρα, τα χρήματα με τα οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει την κατασκευή των εργαστηρίων του, πέντε στον αριθμό και να εκτελέσει τα πειράματα με την ελεύθερη ενέργεια της γης, η οποία τον έκανε πραγματικά δημοφιλή.
Κάτι δωρεάν, το οποίο τα αφεντικά του πολέμου και των επιχειρήσεων δεν θα μπορούσα να ελέγξουν; Δεν θα μπορούσα να έχουν κάτι τέτοιο! Έτσι, την ημέρα μετά το θάνατο του Τεσλα το 1943, το τεράστιο εργαστήριο του στο Λονγκ Άιλαντ κάηκε ολοσχερώς, δε σώθηκε κανόνα αρχείο και τα υπολείμματα κατεδαφίστηκαν την επόμενη ημέρα έτσι ώστε να εξαφανιστεί ακόμη περισσότερο ότι εξοπλισμός είχε απομείνει. Αυτά λοιπόν για την <<ελεύθερη ενέργεια>>.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
NIKOLA TESLA, ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΜΟΥ .Edited by David Hatcher Childress, εκδοσεις Λιακοπουλος. σελ.18-19-20-21-22-23.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου