Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ





Έχετε δει την ταινία Coma που γυρίστηκε, νομίζω το 1978, με πρωταγωνιστή τον Μαικλ Νταγκλας? Ναι, πρόκειται για το φιλμ εκείνο, κατά το οποίο κάποιος απάνθρωπος (επιεικώς) γιατρός έπαιρνε τα όργανα από το σώμα ασθενών που βρίσκονταν σε κώμα και τα εμπορευόταν, έναντι αδρής αμοιβής.
Το όλο θέμα βεβαία δεν έμεινε στο επίπεδο της γνωστής αυτής ταινίας αλλά εξελίχθητε σε θρύλο με δεκάδες ενδεχόμενα, που τρομοκράτησε τις μεγαλύτερες αστικές κοινότητες του κόσμου.
Η κλοπή και εμπορία ανθρωπίνων οργάνων δεν περιορίστηκε στο περιβάλλον των νοσοκομείων και των κλινικών, ούτε στα σώματα μόνο βαρεια αρρώστων, σε κωματώδη κατάσταση. Δυστυχώς, επεκτάθηκε σε καθ’όλα υγιής  ( και καθ΄όλα ανυποψίαστους ανθρώπους) , ακόμα και σε μικρά παιδιά  η βρέφη. Το πιο δυσάρεστο σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι ιστορίες αυτές ξέφυγαν από το επίπεδο του θρύλου, καθώς κάποιες απ΄αυτές αποδείχτηκαν αληθινά εγκλήματα, που έλαβαν χώρα στις << υγιείς κοινωνίες μας>>, φτάνοντας μέχρι τα δικαστήρια, όπου και αποκαλύφθηκαν ανατριχιαστικές παράμετροι των ιστοριών αυτών.
 Το βασικό μοτίβο – πάνω στο οποίο δομηθήκαν οι μετέπειτα ιστορίες και οι θρύλοι – αποτελείται από κάποιον άνδρα, ο οποίος  μετά από πολλές ώρες εξαντλητικής δουλειάς, χαρίζει στον εαυτό του ένα μικρό διάλειμμα χαλάρωσης, στο μπαρ κοντινού ξενοδοχείου.
Καθώς απολαμβάνει το τονωτικό ρόφημα, τον πλησιάζει κάποια πόρνη και μετά από το σύντομο  φλερτ και μια μικρή συνδιαλλαγή, την ακολουθεί σ’ ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου.
Όταν φτάσει στο δωμάτιο, ο άντρας χάνει εντελώς τις αισθήσεις και τη μνήμη του. <<Ξυπναει >> απ’ την κατάσταση αρκετές ώρες αργότερα, ίσως και την επόμενη ημέρα. Βρίσκεται μέσα στην μπανιέρα του δωματίου γυμνός και μόνος.
Δεν θυμάται απολύτως τίποτα,  δεν μπορεί να υπολογίσει το χρόνο που πέρασε σε κατάσταση αναισθησίας, ποναει ελαφρά, αισθάνεται υπερβολική εξάντληση. Το βλέμμα του πέφτει στην τεράστια τομή και τα ράμματα που έχει το σώμα του.
Νιώθει να του λείπει το ένα νεφρό… Στο νοσοκομείο που τον μεταφέρουν, διαπιστώνουν ότι πράγματι του λείπει! Ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα, δυστυχώς, πραγματικότητα μη αναστρέψιμη…….

ΘΡΥΛΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, AIDS MARY ΚΑΙ Η ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ,Εκδοσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ, Μαρια Σταματιαδου, σελ.139-140

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου