Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η ΜΥΘΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ



Ελ Ντοράντο η Χρυσή Πολιτεία.
Η ακριβής ονομασία που της δόθηκε τότε ήταν  el hombre dorado, δηλαδη << ο χρυσός άνθρωπος>>, και είχε τις ρίζες της στο σχεδόν άβατο οροπέδιο του  Cundinamarca  με 7.500 μ. υψόμετρο ( η σημερινή Κολομβία).
Συμφώνα με τους Ισπανούς αποίκους, η ιστορία είχε ως εξής: κάθε χρόνο ο βασιλιάς της <<περιοχής που περικυκλώνεται από βουνά>> κάλυπτε τον εαυτό του με μια κολλώδη ουσία και στη συνέχεια κυλιόταν πάνω σε σκόνη χρυσού. Αφού  κάλυπτε κάθε σπιθαμή του σώματος του, έμπαινε σε ένα κανό και κωπηλατούσε έως το κέντρο της λίμνης Guatavita, όπου  και έπεφτε μέσα στο νερό ώστε να απομακρύνει τη χρυσή σκόνη. Τότε, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το έναυσμα για την έναρξη μιας γιορτής.
ΛΙΜΝΗ GUATAVITA
Και η παραπάνω ιστορία, όσο περίεργο και να ακούγεται, είναι όντως πραγματική!
Ξεκινώντας λοιπόν από το παραπάνω, οι Ισπανοί άποικοι έκαναν τον εξής απλό συλλογισμό: αφού ένα έθνος μπορεί να καλύψει τον βασιλεία του με χρυσό, το οποίο μάλιστα στη συνέχεια θα χαθεί στη λίμνη, τότε πρέπει να έχει τεράστια αποθέματα με το πολύτιμο αυτό υλικό. Μάλιστα, ο συλλογισμός πήγε πιο πέρα: το έθνος αυτό πρέπει να έχει πολύ περισσότερο χρυσό από ότι το Μεξικό και το Περού.
Η πολύ απλή σκέψη όμως, που κανένας σύγχρονος δεν έκανε, και ήταν αρκετή ώστε να ακυρώσει τους παραπάνω συλλογισμούς ήταν η εξής: δεν χρειάζεται πάρα πολύ ποσότητα χρυσού ώστε να καλύψει το σώμα ενός ανθρώπου. Δηλαδή, η παραπάνω ιστορία δεν υπαινίσσονταν σε καμία περίπτωση την ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων χρυσού!
ΨΗΓΜΑ ΧΡΥΣΟΥ
Όμως όπως προείπα, κανένας  εν σκέφτηκε το αυτονόητο….. έτσι η ιστορία του Ελ Ντοραντο και του χρυσού βασιλιά για πολλές γενεές κράτησε ζωντανή τη φλόγα στους κυνηγούς θησαυρών, ακόμα και όταν η μια μετά την άλλη αποτυχία ανεύρεσης της γινόταν γνωστή.
Διαβάζοντας τα παραπάνω, οι περισσότεροι θα χαμογελάτε, σκεπτόμενοι το  ρομαντισμό  που χαρακτηρίζει μια τέτοια αναζήτηση. Μην απατάσθε όμως…. Το κυνήγι για το θησαυρό του Ελ Ντοραντο είναι μια ιστορία γεμάτη φόνους, αίμα, κτηνωδίες, μια ιστορία τρόμου και αλλοφροσύνης.

Μυθικοί Θησαυροί, Το θρυλικό χρυσάφι του Ελ Ντοραντο, εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ Νικόλαος Κουμαρτζής, σελ.134.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου