Τι είναι όμως τα μη θανατηφόρα όπλα; Όπως λέει η λέξη, είναι εκείνα που έχουν σκοπό να σταματήσουν τον αντίπαλο με το να τον καταστήσουν προσωρινά ακίνδυνο, αλλά χωρίς να τον σκοτώσουν.Είναι όπλα που – θεωρητικά πάντα- μπορούν και να μην σκοτώσουν, ούτε να προξενήσουν μόνιμες βλάβες. Είναι όπλα δηλαδή <<ανθρωπιστικά>> που σκοπό έχουν να θέσουν τον αντίπαλο εκτός μάχης, χωράς να βλάψουν μακροπρόθεσμα.
Είναι όπλα κατάλληλα για χρήση ενάντια σε πολίτες, πλήθη άοπλων πολιτών, όπως στην περίπτωση των διαδηλώσεων. Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε αυτό που λέμε <<καταστολή>> και <<αποκατάσταση τάξης>>.
Βασίζονται στην εκπομπή κάποιου είδους ενέργειας: ηλεκτρικής, ηχητικής, φωτεινής, μεγάλης εντάσεις, αλλά μικρής διάρκειας. Τόσο μικρής, ώστε να μην είναι θανατηφόρα – σε φυσιολογικές συνθήκες.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗ ΦΟΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Ραβδοφορος- αρχαια Ελλαδα |
Τέτοια όπλα δεν είναι καινούργια ιδέα. Είναι πανάρχαιη. Γιατί πανάρχαιη είναι και η ανάγκη γι’ αυτά. Δηλαδή οι περιπτώσεις όπου ένα καρούμπαλο και λίγος πονοκέφαλος είναι προτιμότερα από μια κηδεία.
Από τους ραβδούχους των αρχαίων ελληνικών πόλεων – τους ραβδοφόρους << αστυνομικούς>> της αρχαίας Ελλάδας – μέχρι τα σημερινά ΜΑΤ, η ιστορία είναι λίγο πολύ ιδία: πάντα υπάρχουν καταστάσεις όπου η επιβολή χρειάζεται να γίνεται με την ελάχιστη δυνατή δύναμη, κι αν είναι δυνατόν αναίμακτα. Αυτό ακριβώς έδωσε κίνητρα στην ανάπτυξη όπλων που αποκαλούνται μη θανατηφόρα <<non – lethal weapon).
Απαγορευμενες Τεχνολογιες, Τα μη φονικα οπλα του 21ου αιωνα, Απο τις πλαστικες σφαιρες και τα γκλομπ στις << ακτινες>> πονου , τα μη φονικα οπλα, εκδοσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ, ΧρηστοςΖ. Κωνστας, σελ.176-177.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου