Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Βεβήλωση του ναού της Αφροδίτης στην Θεσσαλονίκη.



Σπάνιας ομορφιάς ναός της κλασσικής εποχής στην πλατεία Αντιγονιδών της Θεσσαλονίκης, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. 


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO




Μετά από χρόνια, δημοτικοί υπάλληλοι έβγαλαν τις ακαλαίσθητες λαμαρίνες που έκρυβαν από τα μάτια των περαστικών το τμήμα του Ναού της Αφροδίτης που χρονολογείται στον 6ο π.Χ. αιώνα.

Αποκαλύφθηκε με την αφαίρεση των λαμαρίνων, εκτός του ναού και η άσχημη εικόνα της εγκατάλειψης από την Πολιτεία, της βρωμιάς και της έλλειψης Παιδείας από τον Νεοέλληνα.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις:


Η Ελληνική Σημαία (μαζί με τον ιστό), ανάμεσα στα σκουπίδια, τις βαλίτσες (;...) στα σκαλιά ενός αρχαιοελληνικού Ναού που συνδέει τη Μακεδονία με την Ελλάδα...


Πρόκειται για τον υστερο-αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης, στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη:


Ένα σημαντικό παράδειγμα ιωνικού ναού του 6ου αι. π.Χ. που μετακινήθηκε στη σημερινή του τοποθεσία στα ρωμαϊκά χρόνια, για να αποτελέσει τμήμα ενός προαστίου γεμάτου ιερά και δημόσια κτίρια. Μετά από ανασκαφές στο χώρο το 1936 ο ναός κέντρισε για λίγο το σύγχρονο ενδιαφέρον για να πέσει όμως και πάλι στην αφάνεια κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος της χιλιετίας - το 2000 - για να ξαναρχίσουν οι έρευνες, από τον αρχαιολόγο της ΣΤ΄ΕΠΚΑ Α. Τάσσιο. Τότε ήταν που αποκαλύφθηκαν, μετά και την κατεδάφιση σύγχρονου κτιρίου που τα κάλυπτε, τα κατάλοιπα του ναού: ελληνορωμαϊκά αγάλματα αλλά και σημαντικά αρχαιότερα αρχιτεκτονικά μέλη. Ορισμένα από αυτά είναι που εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εντυπωσιάζοντας αλλά παράλληλα αδυνατώντας να αποτυπώσουν το μεγαλείο του κτίσματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «Το ύψος των κιόνων φτάνει τα επτά μέτρα και, ρεαλιστικά, (οι κίονες) δεν μπορούν να εκτεθούν σε καμία αίθουσα του μουσείου έτσι ώστε να προβληθεί το ακριβές μέγεθός τους».

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, ο ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο τεκμήριο αρχαίου ελληνικού κλέους όπως πιθανότατα πολλοί τον βλέπουν αλλά δείγμα πολιτιστικής κληρονομιάς παγκόσμιου ενδιαφέροντος.




πηγη:http://www.youtube.com/watch?v=ucrkkObT-jc&feature=uploademail








ΠΗΓΗ:http://www.youtube.com/watch?v=ifNuVbtZ9EY&feature=share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου