Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ;

Λεγετε οτι ενα από τα πολλά παραδοξολογήματά ειδωλολατρων είναι η συσχέτιση της εορτής των Χριστουγέννων με τη γέννηση του «ημίθεου» Ηρακλή της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και με τη λατρεία του ρανικού «θεού» Μίθρα.
Παίρνουν αφορμή να συσχετίσουν τη μεγάλη εορτή με τις εν λόγω παγανιστικές «θεότητες» από μόνο το γεγονός ότι συμπίπτουν οι εορτές τους χρονικά.
Είναι αλήθεια πως η εορτή των Χριστουγέννων καθιερώθηκε επί πάπα Δάμασου στη Δύση στα τέλη του 4ου αιώνα στις 25 Δεκεμβρίου (ως τότε εορτάζονταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τη Βάπτιση), για να αναχαιτιστούν οι παγανιστικές εορτές, του Αήττητου Ήλιου (Sol Invictus), στις οποίες έπαιρναν μέρος και πολλοί χριστιανοί, που εορτάζονταν κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Η Ηλιολατρία είναι μία μορφή θρησκευτικής πίστης των ύστερων χρόνων της αρχαιότητας, στην οποία συνενώθηκαν οι λατρείες επί μέρους «ηλιακών θεοτήτων» με κυριότερες τις λατρείες του Ηρακλή και του Μίθρα.
Η λατρεία του ηλιακού δίσκου αναπτύχτηκε στους λεγόμενους αυτοκρατορικούς χρόνους της Ρωμαιοκρατίας, ως μια μορφή μονοθεϊστικής πίστης, που ήταν απαιτητικό αίτημα των χρόνων εκείνων.


(βλ. Π. Τρεμπέλα Μυστηριακαί θρησκείαι και Χριστιανισμός, Αθήναι 1932, σελ. 23).


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


ΠΗΓΗ:http://hristospanagia1.wordpress.com/2011/11/28/%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%AE-%CE%BC%CE%B9%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%BD/    ΚΑΙ    http://www.youtube.com/watch?v=onWF3PsC6j4&feature=uploademail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου