Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πλανητη ομοιο της Γης βρήκαν οι αστρονόμοι!



Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αστρονόμοι βρήκαν ένα πλανήτη ακριβώς στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του...  
όπου η θερμοκρασία ευνοεί την ανάπτυξη ζωής.


«Αν ο πλανήτης αυτός έχει στερεή επιφάνεια, η θερμοκρασία θα είναι περίπου στους 21 βαθμούς κελσίου»,
λέει ο Γουίλιαμ Μπορούτσκι, στέλεχος του Ερευνητικού Κέντρου της ΝΑΣΑ.


«Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε έναν ‘δίδυμο’ πλανήτη της Γης».


Δυστυχώς, παραμένει άγνωστη η ακριβής φύση του νέου πλανήτη. Είναι 2.4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη, αλλά η μάζα του και η σύνθεσή του δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα.


«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι βραχώδης», λέει ο Μπορούτσκι, και συνεχίζει λέγοντας πως πιθανότατα περιέχει τεράστιες ποσότητες πάγου, ακόμα και έναν τεράστιο ωκεανό. «Δεν έχουμε παρόμοιους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα».

Ο πλανήτης, που ονομάζεται Kepler 22b, είναι 600 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Κάνει 290 μέρες για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο του, που είναι λίγο μικρότερο από τον δικό μας ήλιο. Τον ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Κέπλερ.

Ο Μπορούτσκι ονόμασε την ανακάλυψη χριστουγεννιάτικη.


«Είναι ένα μεγάλο δώρο, είμαστε πολύ τυχεροί που το ανακαλύψαμε».


Ένα άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας, η Νάταλι Μπατάλχα λέει: «Υπάρχουν δύο πράγματα που μας ενθουσιάζουν σχετικά με αυτόν τον πλανήτη. Κατ’ αρχήν είναι στη σωστή απόσταση από τον ήλιο του για τη δημιουργία και συντήρηση νερού και κατά δεύτερον το άστρο του είναι πολύ παρόμοιο με τον δικό μας ήλιο». Επίσης ανακοίνωσε πως το τηλεσκόπιο Κέπλερ βρήκε το 2011 άλλους 1094 πιθανούς πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη, σε σύνολο 2326 από την έναρξη του προγράμματος. Οι εκτιμήσεις λένε πως θα επιβεβαιωθούν σε ποσοστό 90%.

Οπότε, η ερώτηση για εξωγήινη ζωή είναι ανοιχτή όσο ποτέ άλλοτε. «Δεν ξέρουμε αν η Γη και η ζωή όπως την ξέρουμε είναι πολύ κοινή στο σύμπαν ή πολύ σπάνια», λέει ερευνητής του προγράμματος SETI που ασχολείται με την αναζήτηση για εξωγήινη ζωή. «Παρόλα αυτά, αν οι επιστήμονες βρουν ένα δέυτερο μέρος όπου να έχει ξεκινήσει κάποτε ζωή, τότε είναι προφανές πως η ζωή είναι διαδεδομένη. Στον τομέα μας, ο αριθμός δύο είναι πολύ σημαντικός. Μετράμε ως εξής: ένα, δύο, άπειρο».

πηγη:http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=35003&category_id=87

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου