Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Τα μυστικά της λίμνης Bοστοκ


Οι επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι, αλλά ακόμα και ιστορικοί του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου  έχουν αντιδράσει με ενθουσιασμό και ενδιαφέρων στης ειδήσεις ότι οι Ρώσοι γεωλόγοι θα διάτρησουν το τελευταίο επίπεδο πάγου για να φτάσουν σε μια τεράστια παγωμένη λίμνη στην Ανταρκτική, περίπου 20 εκατομμυρίων ετών.  Για το επιχείρημα χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια και πολλές αναβολές για να σκάψουν το 3.700 μ. πάχος πάγου σε χαμηλές θερμοκρασίες στους μείον 80 βαθμούς Κελσίου.

Όλα άρχισαν όταν ανακαλύφθηκε τυχαία το 1989, μια τεράστια δεξαμενή, υπογείου νερού που απομονώθηκε στην Ανταρκτική σε βάθος 3768 μέτρα από την επιφάνεια πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ή ίσως και εκατομμύρια με 250 χιλιόμετρα μήκος και 50 πλάτος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας βασικός λόγος ενθουσιασμού είναι ότι η υπόγεια λίμνη θα μπορούσε να περιοχή άγνωστες μορφές ζωής που θα οδηγήσει σε αποφασιστικές επιστημονικές μελέτες για την κλιματική αλλαγή. Οι  ανασκαφές, άρχισαν το 1989 από μια κοινή εκστρατεία με την συμμετοχή των Γάλλων και Αμερικανών επιστημόνων, αλλά διεκόπησαν στη μετά-σοβιετική  εποχή λόγο έλλειψης κεφαλαίων.
Οι γεωτρήσεις θα επαναληφθούν το 1996, και θα διακοπούν και πάλι το 1998.
Πριν από ένα χρόνο, ο Γιούρι Trutnev, Ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων και Οικολογίας, είχε αναφέρθη στο σχέδιο, σχολιάζοντας: "Είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια ανακάλυψη το 2012. Κανείς δεν έχει ακόμη καταφέρει να αγγίξει τόσο βαθιά τη Γη. Η εξέταση των πάγων και του νερού της λίμνης θα επιτρέψει στους ειδικούς να κάνουν προβλέψεις για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές πριν χιλιετίες"


Η λεκάνη, βρίσκεται  περίπου τρία χιλιόμετρα κάτω από τον πάγο μέσα σε μια γιγάντια κοιλότητα και ίσως έχει δημιουργήσει και εξαπλώσει μια αυτόνομη ζωή, στον δικό τους μικρό κόσμο. Το νερό στη λεκάνη του Vostok είναι καθαρό, και φυλασσόμενο από τη επιφάνεια της γης, για είκοσι εκατομμύρια χρόνια. Η λίμνη που βρίσκεται σε μια σπηλιά περιέχει οξυγόνο και της ασκεί πίεση. Επιπλέον, η θερμοκρασία του νερού στην επιφάνεια είναι κρύα, αλλά σε ορισμένες είναι ζεστή με περιοχές που φτάνει τους 30 βαθμούς. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, στη υπόγεια λίμνη Βοστόκ θα μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική , "έξωπλανητική" βιολογία  με καιρικά φαινόμενα αλλά και πολύπλοκες μορφές ζωής με βακτηρίδια, τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον πλανήτη Γη σήμερα.
 Υπάρχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρων και από την NASA  με αστροβιολόγους. Η ανακάλυψη  ζωής στον πάγο της Ανταρκτικής και η προοπτική παρόμοιων ευρημάτων έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες τους ότι παράλληλα είδη ζωής μπορεί να βρεθούν στον Άρη και στο φεγγάρι του Δία, που καλύπτεται από πάγο, αλλά έχει κάτω απέραντους ωκεανούς. Ίσως βρεθούν μικρόβια στον πάτο της λίμνης που μπορεί να είναι απόγονοι οργανισμών που έζησαν εκεί 25 εκατομμύρια έως 30 εκατομμύρια χρόνια, πριν η Ανταρκτική ξεχωριστή εξ ολοκλήρου από τις άλλες ηπείρους και το κατάφυτο περιβάλλον της μετατραπεί σε μια παγωμένη ερημιά. Αν αυτό αληθεύει, οι επιστήμονες θα βρουν ακραίες μορφές ζωής αποκομμένες από τον ήλιο και την επιφάνεια του πλανήτη μας για αιώνες, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουν στους ψυχρούς πλανήτες και τα φεγγάρια τους.



Ψάχνοντας  γιά τήν μυστική βάση  τών νέο Ναζί;


 Η άλλη πλευρά του επιστημονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και ειδικά από στρατιωτικούς είναι ότι στη νότιο-δυτική ακτή της περιοχής, ερευνητές έχουν εντοπίσει την παρουσία μιας ισχυρής μαγνητικής ανωμαλίας, ανεξήγητης προέλευσης, η οποία εκτείνεται για 105 χλμ. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, το φαινόμενο αυτό οφείλεται ίσως σε λέπτυνση του φλοιού της Γης σε εκείνο το σημείο. Επίσης σε εκείνη την περιοχή έχει εντοπίσει η παρουσία  ενός μεταλλικού στοιχείου πολύ μεγάλο, κυκλικό ή κυλινδρικό, που εξακολουθεί να βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο θα μπορούσε να είναι η αιτία της μεταβολής του μαγνητικού πεδίου στα 1000 nanoteslas αναφέρουν οι ρώσοι ερευνητές.


Η Ρωσική RIA Novosti, αναφέρει οτι οι ρώσοι επιστήμονες  έχουν υπερβεί ένα στρώμα πάγου που έχει σφραγίσει τη λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων, φθάνοντας σε κρίσιμο στάδιο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στη Λίμνη Vostok που είναι η μεγαλύτερη ενός υπόγειου δικτύου κρυφών  κολοσσιαίων σπηλαίων με λίμνες στην Ανταρκτική, φήμες αναφέρουν ότι στα σπηλαία αυτά ίσως κρύβονται οι κρυφές μυστικές βάσεις των ναζί. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζί ανέφεραν με ενθουσιασμό ότι είχαν δημιουργήσει ένα απόρθητο φρούριο στην Ανταρκτική  για να ξανά φτιάξουν το νέο Βερολίνο, και το τέταρτο ράιχ, με την ιστορία να διασταυρώνετε και από τις αρχικές μαρτυρίες αιχμάλωτων που περιγράφουν την κατασκευή βάσεων σε σπηλιές πάγου.



Σήμερα υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι οι Γερμανοί Ναζί έστησαν μια μυστική βάση εκεί ήδη από τη δεκαετία του 1930 και ότι κοντά στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί μετακόμισαν στο Νότιο Πόλο ξεκινώντας την κατασκευή μιας βάσης στη λίμνη Βοστόκ. Έγγραφα αναφέρουν  ότι ο γερμανός ναύαρχος Karl Dontiz, φαίνεται ότι το 1943 με των υποβρύχιο στόλο της,  η Γερμανίας θα είναι υπερήφανη που δημιούργησε ένα απόρθητο φρούριο για τον Φύρερ στην άλλη άκρη του κόσμου," στην Ανταρκτική. Από τότε που πέτυχε την ενοποίηση της η  Γερμανία το 1871, λαχταρούσε αποικίες ως ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας.  Αλλά από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είχε ήδη διαμοιραστεί από ευρωπαϊκές δυνάμεις και η  Γερμάνια απέκτησε μερικές άχρηστες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.  Στις αρχές του 1930,  για αγνώστους ακόμη λόγους μια γερμανική αποστολή εξερεύνησε μια άγνωστη μέχρι τώρα περιοχή της Ανταρκτικής και ήταν μια περιοχή μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους 69 ° 10 'Ν και 76 ° 30' Ν και γεωγραφικό μήκος 11 ° 30 Δ και 20 ° E 00 ', με συνολικό χώρο 600,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αυτή η περιοχή ονομάστηκε Neuschwabenland, Ή Νέα Σουηβία.




Με την πρώτη ματιά, η Neuschwabenland δεν προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό. Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται με αιώνια χιόνια και πάγο, με λίγες μόνο περιοχές χωρίς πάγο, κυρίως γύρω από μερικές ζεστές περιοχές. Η γερμανική αποστολή ήταν με την συμμετοχή της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa που δάνεισε ένα από τα πλοία της, το «Schwabenland»  εξου και το όνομα που δόθηκε στο έδαφος. Το πλοίο είχε ένα  "καταπέλτη  πλοίου", και δύο αεροσκάφη Dornier.



Συνολικά, 350,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξερευνήθηκαν με τα αεροσκάφη και πάνω από 11,000 φωτογραφίες ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αποστολής. Αυτές οι εικόνες χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση ενός χάρτη της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των πτήσεων και των  πεζοπόρων αποστολών, εκατοντάδες γερμανικές σημαίες έπεσαν για να συμβολίζουν την κατοχή της Γερμανίας στο έδαφος. Επιπλέον, η εκστρατεία δημιούργησε μια προσωρινή κατασκήνωση και ανέφερε ότι γύρω από την περιοχή τους υπήρχε κάποια βλάστηση, εξαιτίας των θερμών πηγών κοντά στη λίμνη. 



 Το 1952, η κυβέρνηση της νέας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ερεύνησε τις φήμες για την ναζιστική βάση προσπαθώντας να εντοπίσει τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Μια πληθώρα από φήμες υποστηρίζει ότι η Neuschwabenland δεν είχε ποτέ εγκαταλειφθεί από τους Ναζί μετά την πρώτη αποστολή. Στην πραγματικότητα, μερικά μέλη του πληρώματος του "Schwabenland" δήλωσαν ότι θα έκαναν αρκετά ταξίδια στην Ανταρκτική για να εδρεύσουν μια απόρρητη αποικία των Ναζί, και θα χρειαζόταν την μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και βαρέα εργαλεία εξόρυξης και κατασκευής σηράγγων.


Πράγματι τα εναπομείναντα μητρώα των γερμανικών ναυτικών βάσεων αναφέρουν, μαζικές μετακινήσεις τεχνικών υλικών για άγνωστη περιοχή και ότι αρκετά γερμανικά υποβρύχια γέμισαν με υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζί που εγκατέλειψαν την Ευρώπη, βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα μυστικό δίκτυο σε υπόγεια καταφύγια στην Neuschwabenland.
Γερμανοί επιστήμονες που αιχμαλωτίστηκαν από τους συμμάχους,ενώ το Βερολίνο βομβαρδιζόταν, αποκάλυψαν πως υπήρχαν απόρρητα έγγραφα, σχεδιαγράμματα και χάρτες που αφορούσαν πτητικά άγνωστα μηχανήματα σε σχήμα δίσκου και εγκαταστάσεις μια απόρρητης βάσης στην Ανταρκτική με όνομα Νέο Βερολίνο. Εκεί, κάτω  οι Ναζί θα είχαν την ησυχία τους να ετοιμάζουν τη μεγάλη επιστροφή! το μεγάλο χιλιόχρονο τέταρτο ράιχ!



 Οι Σύμμαχοι το 1947 θορυβήθηκαν ακόμη περισσότερο όταν πληροφορήθηκαν τις φήμες που ήθελαν τη βάση της Ανταρκτικής να λειτουργεί τουλάχιστον από το 1935, χάρη στις ενέργειες της ομάδας Βριλ και έστειλαν 48 πλοία και 4.080(!) στρατιώτες υπό την ηγεσία του Ναυάρχου Richard Byrd με πρόφαση την εξερεύνηση της Ανταρκτικής  αλλά που στην πραγματικότητα ήταν να βρουν και να καταστρέψουν τη γερμανική βάση.

Στη φωτογραφία η αποστολή Richard Byrd, ξεφορτώνει
προμήθειες και ένα γιγαντιαίο αεροπλάνο Condor στη Βάση  κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής με επικεφαλής τον Μπερντ (1888-1937).

Richard Byrd

Ο Byrd είχε στη διάθεσή του οκτώ μήνες για να φέρει εις πέρας την αποστολή του, αλλά σε οκτώ εβδομάδες αναγκάστηκε να επιστρέψει με πολλές απώλειες σε μαχητικά αεροπλάνα! Τι είχε συμβεί;   Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από άντρες της αποστολής, το Αμερικανικό Ναυτικό βρέθηκε αντιμέτωπο με ομάδα πραγματικών ιπτάμενων δίσκων.
Στις αερομαχίες που ακολούθησαν με την άφιξη στην Ανταρκτική, καταστράφηκαν τέσσερα αεροπλάνα. Καθώς υστερούσαν σημαντικά από τη δύναμη πύρος των Γερμανών, οι αμερικανικές υπηρεσίες ανακάλεσαν την αποστολή. Στις επίσημες αναφορές που κατατέθηκαν, τα τέσσερα αεροπλάνα που καταστράφηκαν φαίνεται να «παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα και έπεσαν πάνω σε παγόβουνα.


 Ο ναύαρχος Byrd είχε δώσει μια αναπάντεχη, συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Mercurio,στο Σαντιάγο, Χιλή στις 5 Μαρτίου 1947 που ανέφερε ότι "Ναύαρχος Byrd δήλωσε σήμερα ότι ήταν επιτακτική ανάγκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκινήσει άμεσα μέτρα άμυνας κατά άγνωστων εχθρικών περιοχών. Ο ναύαρχος δήλωσε επίσης ότι δεν ήθελε να φοβίσει κανέναν, αλλά ήταν μια πικρή πραγματικότητα ότι σε περίπτωση ενός νέου πολέμου, η ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αμυνθούν από ιπτάμενα αντικείμενα, που έρχονται από τον πόλο με απίστευτες ταχύτητες.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο ναύαρχος ανέφερε επίσης ότι σε ένα ταχέως συρρικνούμενο κόσμο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν πλέον να αντλήσουν κανένα αίσθημα ασφάλειας από την απομόνωσή της ή τη γεωγραφική απόσταση από ωκεανούς. Ο ναύαρχος επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πεποίθησή του ότι ολόκληρη η ήπειρος της Ανταρκτικής πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Όσο αφορά τον Ναύαρχο Μπερντ, όταν έφτασε στης ΗΠΑ πέρασε αρκετές εβδομάδες στα ανακριτικά γραφεία.
Όλα τα έγγραφα και το ημερολόγιό του εξαφανίστηκαν περιέργως, ενώ ο ίδιος λέγεται ότι κατέληξε σε ψυχιατρική κλινική και στη συνέχεια  χάθηκαν τα ίχνη του... Τότε ο  Αϊζενχάουερ είχε δήλωση-"Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα," και επιβεβαιώνεται από την ανησυχητική φράση ναυάρχου Byrd του "στην περίπτωση ενός νέου πολέμου». Τα τελευταία Τάγματα του Χίτλερ περιμένουν για τη χρυσή ευκαιρία τους.


 Πολλοί και έγκυροι ερευνητές - ανάμεσά τους και Γερμανοί - πιστεύουν ότι οι Γερμανοί πρέπει να διατηρούν μέχρι σήμερα τη βάση κάτω από την Ανταρκτική.  Εξάλλου, οι τόνοι χρυσού που «έκαναν φτερά» από τη Ράιχμπανκ, πιστεύεται ότι χρηματοδοτούν μέχρι σήμερα τις εργασίες για την επιστροφή του τέταρτου ράιχ.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου