Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΡΩΜΗ – ΤΕΧΝΕΣ (β):Ο Έλληνας αιχμάλωτος αιχμαλώτισε τον νικητή του.


 Νομισμα :Αιμίλιος Παύλος 
Τους άκομψους και ακαλλιέργητους ως τώρα Ρωμαίους τους εντυπωσίασαν κυρίως τα έργα της ελληνικής γλυπτικής, αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής.

Η ρωμαϊκή τέχνη αυτής της εποχής, είναι ελληνιστική, και μεταφυτεύθηκε στη Ρώμη από τα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα  της Αλεξανδρείας, της Ρόδου,  και της Περγάμου.


Η πρώτη γνωριμία των Ρωμαίων με την ελληνική τέχνη έγινε το 272π.χ. με την πτώση του Τάραντα και ο πρώτος Ρωμαίος που μετέφερε ελληνικά έργα τέχνης στη Ρώμη ήταν ο Μάρκος Κλαύδιος Μαρκέλλος μετά την άλωση των Συρακουσών ( 211 π.Χ.).


Κυρίως μετά την πτώση της Μακεδονίας εισάγονται στη Ρώμη από τον Αιμίλιο Παύλο παρά πολλά έργα τέχνης και από τότε γίνεται συνήθειας στους Ρωμαίους στρατηγούς που κατακτούσαν ελληνικές πόλεις η δήωση και η αρπάγη έργων τέχνης.


Οι πλούσιοι άρχισαν συστηματικά να στολίζουν τις επαύλεις τους με ελληνικά αγάλματα, με κομψοτεχνήματα, με ζωγραφιές, με πρωτότυπα, αντίγραφα η απομιμήσεις. Το πράγμα έγινε συρμός.


Τους κυρίεψε η μανία της επίδειξης.

Παράβγαιναν σαν νεόπλουτοι ποιος θα έχει τα περισσότερα και καλύτερα.



 Οράτιος
Ο περίφημος στοίχος του Οράτιου :


<< η κατακτημένη Ελλάδα κατάκτησε το σκληρό νικητή και έφερε  τις τέχνες στο αγροτικό Λάτιο>>( Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio).



Βρήκε μια επαλήθευση πολύ πιο βαθιά απ’ ότι στην πρώτη μάτια φαίνεται, σημαίνει δηλαδή ότι: ο Έλληνας αιχμάλωτος αιχμαλώτισε τον νικητή του.


ΙΣΤΟΡΙΑ ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ 146 Π.Χ – 1453 Μ.Χ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ , ΟΕΔΒ – ΑΘΗΝΑΙ 1976, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ , ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.ΤΕΧΝΗ , ΣΕΛ.17.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου