Μια ομάδα Βρετανών μαθηματικών έχει αναπτύξει ένα θεωρητικό σχέδιο για μια συσκευή αόρατου μανδύα σε στιλ Χάρι Πότερ, που θα μπορούσε να προστατεύσει τα κτίρια από τους σεισμούς.
Την τελευταία χρονιά επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια σειρά από συσκευές που δημιουργούν ένα μανδύα ο οποίος μπορεί να κρύψει διάφορα πράγματα, που όμως δουλεύουν με διαφορετικούς τρόπους.
Ο William Parnell από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αναφέρει ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει τις ίδιες τεχνικές για την προστασία των κτιρίων και των κατασκευών, από τους κραδασμούς και τις φυσικές καταστροφές, όπως τους σεισμούς.
Υποστηρίζει πως αν γίνει απόκρυψη των συστατικών δομών με πεπιεσμένο καουτσούκ, τότε τα ισχυρά κύματα, όπως αυτά που παράγονται από ένα σεισμό δεν θα «δουν» το κτίριο – που απλώς θα περάσουν γύρω από τη δομή και έτσι θα προληφθούν σοβαρές ζημιές ή η καταστροφή του κτιρίου.
Το κτίριο, ή σημαντικά στοιχεία μέσα σε αυτό, θα μπορούσε έτσι θεωρητικά να είναι «κρυμμένο».
Αυτός ο «αόρατος» μανδύας θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την διασφάλιση βασικών κατασκευών, όπως τα πυρηνικά εργοστάσια, οι πυλώνες του ηλεκτρισμού και τα κυβερνητικά γραφεία είτε από φυσικές καταστροφές είτε από τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οι επιστήμονες έχουν δουλέψει για την απόκρυψη των αντικειμένων από τα κύματα του φωτός τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα σχετικά με τα κύματα σε στερεά σώματα, όπως είναι τα κύματα που παράγονται από τους σεισμούς.
Για παράδειγμα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell έδειξαν το 2011μια τεχνική που θα μπορούσε να κρύψει ‘τμήματα’ του χρόνου ανακατευθύνοντας δέσμες φωτός. Μια άλλη ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ‘έκρυψε’ ένα αντικείμενο έτσι που να μην το βλέπουν ακτίνες-Χ.
«Πριν πέντε ή έξι χρόνια οι επιστήμονες άρχισαν με τα κύματα του φωτός, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να εξετάζουμε κι άλλα είδη σημαντικών κυμάτων, όπως ο ήχος και τα ελαστικά κύματα.
Το πραγματικό πρόβλημα με τα τελευταία είναι ότι είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουμε φυσικά διαθέσιμα υλικά, σαν μανδύα» λέει ο Parnell.
«Δείξαμε λοιπόν θεωρητικά ότι ένα φυσικό διαθέσιμο ελαστικό υλικό – το καουτσούκ –αποκρύβει αποτελεσματικά τα αντικείμενα από ένα τύπο ελαστικών κυμάτων.
Η ομάδα μας εργάζεται τώρα σκληρά για πιο γενικές θεωρίες και να κατανοήσουν πώς η θεωρία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη.»
Πηγή: PhysOrg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου