Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Η ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΠΑΛΙ!


Νεκρη θαλασσα
Τα πολύ υψηλά επίπεδα αλατιού της Νεκράς Θάλασσας κάνουν απαγορευτική την παρουσία της ζωής σε αυτή. Ερευνητική αποστολή εντόπισε την ύπαρξη γλυκού νερού που πηγάζει από τον πυθμένα της αλλά και μεγάλη ποικιλία μικροβιακών οργανισμών. 
Η Νεκρά Θάλασσα είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη λίμνη η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Ιορδανίας με το Ισραήλ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, κάτι που την κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ αλλά και Γερμανοί επιστήμονες καταδύθηκαν και εξερεύνησαν τη Νεκρά Θάλασσα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Οι δύτες εντόπισαν ότι σε ορισμένα σημεία όπου ο πυθμένας της λίμνης βρίσκεται σε βάθος 30 μέτρων αναβλύζει φρέσκο νερό.

Επιπλέον κοντά στα ανοίγματα που έχουν δημιουργηθεί από τις υποθαλάσσιες πηγές οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία μεγάλων πληθυσμών μικροβίων που αποτελούνται μάλιστα από διαφορετικά είδη. Με λίγα λόγια η νεκρά θάλασσα ζωντάνεψε!
Νεκρη θαλασσα
“Εντοπίσαμε μεγάλο αριθμό πηγών και προς μεγάλη μας έκπληξη εντοπίσαμε ζωή, μεγάλους πληθυσμούς μικροοργανισμών”, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα ευρήματα, Γερμανός Ερευνητής- Μικροβιολόγος.
Nα σημειωθεί ότι η Νεκρά Θάλασσα «χάνεται», αφού η στάθμη του νερού της υποχωρεί κατά περίπου ένα μέτρο ετησίως. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας κυρίως της συνεχούς μείωσης των υδάτων που εισρέουν σε αυτή από τον βασικό της τροφοδότη, τον Ιορδάνη ποταμό, τα νερά του οποίου χρησιμοποιούνται ως πόσιμο νερό από τον άνθρωπο.  

ΠΗΓΗ: http://www.ant1.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=18511&tt=graphic&lang=l1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου