Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΧΑΡΡΥ ΠΟΤΤΕΡ.


Ανάμεσα στον ανυπολόγιστο αριθμό από τίτλους της νεότερης λογοτεχνίας, ξεχωρίζει εντυπωσιακά το βιβλίο της Joanne K. Rowling,  Harry Potter and the Philosophers stone (1997).

Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν γραφεί εκατοντάδες άρθρα και μελέτες πάνω στα στοιχειά αποκρυφισμού και αλχημείας από τα οποία βρίθει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, που μόνο φαινομενικά απευθύνεται  σε νεαρά άτομα. Το έργο αυτό, αν και έχει  αποκτήσει πολλούς ορκισμένους εχθρούς – κατηγορώντας το πώς     << σπέρνει δαιμονικά μηνύματα στα μυαλά των νεαρών του αναγνωστών>> - εντούτοις έχει κλέψει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Joanne K. Rowling - Συγγραφεας
Η αίτια αυτής της δημοτικότητας κατά τον Hans Andrea στο άρθρο του  Harry Potter : The Road to Liberating Alchemy, είναι το γεγονός ότι μεταφέρει τις αρχέτυπες εικόνες που βρίσκονται βαθιά μέσα στην ψυχή του καθένα και από τις οποίες ο σύγχρονος άνθρωπος νιώθει μια ασυνείδητη έλξη.

Κεντρικό ρολό και πηγή έμπνευσης στην πλοκή του μυθιστορήματος αυτού παίζουν οι γνωστοί  Χημικοί Γάμοι του Χριστιανού Ροδόσταυρου, ένα από τα σημαντικότερα αλληγορικά δράματα της Αναγέννησης που περιγράφουν το Μεγάλο Έργο της Ψυχής. Οι ομοιότητες των περιπετειών  του μικρού μας ηρώα με αυτές του θρυλικού μύστη είναι αξιοσημείωτες. Ας δούμε εν τάχει μερικές από αυτές όπως μας τις παραθέτει ο Hans Andrea:<< Ο Χάρι  επισκέπτεται ένα αρχαίο κάστρο για 7 χρόνια, ο Χριστιανός Ροδόσταυρος για  7 ημέρες.
Και οι δυο τους λαμβάνουν τις προσκλήσεις τους διάμεσου μιας καταιγίδας.
Ο Χάρι για να φτάσει στο κάστρο περνά μέσα από μια λίμνη με γοργόνες, το ίδιο και ο Ροδόσταυρος στο δρόμο του για τον Πύργο του Ολύμπου…..
Και στις δυο ιστορίες αναφέρεται ο Παράκελσος ……….
Και στις δυο ιστορίες αναφέρονται μυθικά πλάσματα όπως ο Φοίνικας, ο Μονόκερως και ο Γρύπας …….
Και στις δυο ιστορίες σερβίρονται από αόρατους υπηρέτες σε μια αίθουσα που φωτίζεται από αιωρούμενα κεριά….
Και στα δυο συναντάμε τη σκηνή της κηδείας όπου εμφανίζεται ένας Φοίνικας.
Πραγματικά, υπάρχουν παρά πολλές ομοιότητες, που ξεφεύγουν κατά πολύ από την παραμικρή υπόνοια για σύμπτωση!>>.
ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ


Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΛΧΗΜΙΣΤΩΝ,  Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΦΑΟΥΣΤ, ΠΟΕ ΚΑΙ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ,ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΧΑΡΡΥ ΠΟΤΤΕΡ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΕΤΥΠΟ, ΣΕΛ 272-273.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου